Glöm inte att upprätta kontrollbalansräkning!

2020-04-09

De krisåtgärder som nu genomförs av regering och riksdag påverkar inte skyldigheten att löpande bokföra uppkomna skulder i bolaget. Möjligheten till anstånd med inbetalning av skatt under tre redovisningsperioder är endast en likviditetslättnad, inte en skuldlättnad. Skatten ska alltså bokföras som en skuld på sedvanligt sätt.

Bestämmelserna om kontrollbalansräkning i 25 kap. 13-20a §§ aktiebolagslagen innebär att styrelsen vid befarad kapitalbrist (dvs. när det egna kapitalet understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet) är skyldig att genast upprätta en kontrollbalansräkning som ska granskas av revisor och sedan läggas fram på bolagsstämma. Om kontrollbalansräkningen visar att bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet ska styrelsen ”snarast möjligt” kalla till bolagsstämma som ska pröva om bolaget ska gå i likvidation.

Om styrelsen försummar dessa förpliktelser kan styrelseledamöterna ådra sig personligt betalningsansvar för de skulder i bolaget som uppkommer under den tid underlåtenheten består.

När konjunkturen nu kraftigt sjunker och många företag hamnar i ekonomisk kris är det mycket viktigt att styrelseledamöterna håller stenkoll på bolagets ekonomiska ställning. Det är viktigt att vara särskilt vaksam på att fordringar kan sakna värde till följd av motpartens betalningssvårigheter vilket kan innebära att fordringar kan behöva skrivas ned.

Tänk på följande:

  1. Släpa inte med bokföringen
  2. Ha månadsvisa uppföljningar av bolagets ekonomiska ställning. Dokumentera dessa uppföljningar och notera styrelsens överväganden kring värdet på osäkra tillgångsposter.
  3. Upprätta genast kontrollbalansräkning om kritisk kapitalbrist kan befaras.
  4. Konsultera vid behov redovisningskonsult, revisor eller advokat.

Frågor?

Kontakta Elison Wahlin Advokatbyrå för mer information. Inledande konsultation är kostnadsfri.

Nyheter

Kan vi hjälpa dig?